Tartlet Udang Berkeju
Di sini saya nak berkongsi sedikit resepi
TARTLET UDANG BERKEJU
Bahan bahan:
15 biji tart mini (telah siap) *boleh didapati di kedai bakeri
300gm udang *dibersihkan
20gm daun chives *dicincang halus
2 tangkai cili merah *dibuang bijinya
1 biji bawang merah *didadu
50gm keju chedar
50gm keju mozarela
50gm keju parmesan
500ml air
200ml susu
200ml krim masakan
Garam secukup rasa
CARA MEMASAK:
1) Air dididihkan bersama garam. Sementara itu potong udang saiz dadu dan celur. Asingkan dah tos.
2) Kemudian panaskan krim masakan, susu, cili merah dan bawang merah selama dua minit.
3) Setelah itu masukkan keju cheddar, keju parmesan dan keju mozarela. Kacau sehingga adunan menjadi pekat.
4) Seterusnya pastikan tekstur adunan menjadi likat barulah dimasukkan garam dan udang.
5) Akhir sekali, sudu udang berkeju secukupnya ke dalam tart mini dan taburkan daun chives. Sedia dihidangkan.
Info: hidangan ini enak dinikmati sejuk...
Comments
Post a Comment